Volontiranje u Parkovima Hrvatske

hr  en  
AdresaPristanište 2
20226 Goveđari - Mljet
Croatia
Tel/Mob+385 20 744 041Webwww.np-mljet.hr

Njegovatelj tradicijskog bilja

Dragi volonteri, pridružite nam se na otoku Mljetu i pomognite u sadnji i očuvanju tradicijskog bilja u sklopu Parka. Mljet je prepoznat kao zeleni otok,  jedan je od otoka s najbujnijom vegetacijom na Jadranu. Njegovanje tradicijskog bilja našeg otoka utječe na sklad krajobraza i čini jedinstven ugođaj u turističkoj ponudi Mljeta.

Opis posla njegovatelja tradicijskog bilja:

– uređivanje i održavanje  površina kultiviranim nasadima tradicijskog bilja;

– sađenje razmnožavanje, i oblikovanje biljnih vrsta na postojećim i novim lokacijama.

Koliko je volontera potrebno?

Do 6 volontera.

Kada se može volontirati?

U ožujku, travnju, svibnju, listopadu i studenom.

Koje je radno vrijeme volontera?

Volontiranje traje 7 dana, od čega je jedan dan predviđen za odmor i organizirani obilazak otoka. Volonteri će raditi 6 sati dnevno, uključujući jedan sat za odmor. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta (kiša i vjetar) smanjio bi se broj radnih sati po danu.

Koje kvalitete volonter treba imati?

– Sposobnost i spremnost na fizički rad, rad s alatima te rad na otvorenom;

– Komunikativnost, kreativnost, dobra fizička sprema, razvijena motorika i osjećaj za prostor te spremnost na timski rad.

Koje jezike volonter treba znati?

Hrvatski i/ili engleski jezik. Engleski jezik je obavezan za strane volontere radi mogućnosti sporazumijevanja s djelatnicima Parka.

Mogućnost volontiranja za osobe s invaliditetom:

Posao je prikladan za volontiranje osoba s nižim stupnjem invaliditeta.

Gdje volonteri rade?

Rad će biti organiziran na području lokacija postojećih nasada tradicijskog bilja, kao i novih predviđenih planom rada po terminima volontiranja u Parku a što obuhvaća područje Pristaništa, Velikog mosta, Malog mosta te lokaciju Volonterskog centra.

Volonterski centar  Mljet Jezera - Mali most

Mljet Jezera - pristanište  Mljet Jezera - Veliki most

 

Smještaj:

Smještaj je osiguran i besplatan. Volonteri će se smjestiti u zgradi Kulijer u vlasništvu Parka. Na raspolaganju je 7 soba sa krevetima na kat, WC-i, tuševi, kuhinja, dnevni boravak. Zgrada je udaljena 2 km od naselja Pomene u kojem je jedini hotel na otoku, nekoliko restorana i dvije trgovine koje su otvorene tijekom ljetnog razdoblja.

Mljet - smještaj

Prehrana:

Prehrana je besplatna i osigurana – osoblje Parka će volonterima nabavljati i dostavljati namirnice za samostalnu pripremu ili će im alternativno osigurati besplatni obrok u lokalnom hotelu.

Prijevoz:

Trošak putovanja do Mljeta snose volonteri. Javna ustanova će organizirati prijevoz volontera od trajektnog/katamaranskog pristaništa na Mljet do mjesta smještaja.

Također, postoji opcija korištenja bicikla za volontere do i od mjesta volontiranja te do mjesta prehrane. Bicikle će unajmiti JU NP Mljet po povoljnijim cijenama.

 

Što volonteri mogu raditi kada ne volontiraju?

– planinariti, pješačiti ili voziti bicikl na preko 40 km markiranih i označenih staza;

– iznajmiti kajake i kanue za vožnju po jezerima (Veliko i Malo jezero);

– iznajmiti bicikl (višesatno, poludnevno ili višednevno);

– roniti samostalno ili pod stručnim nadzorom instruktora u školi ronjenja u Pomeni;

– iznajmiti skuter ili automobil u Polačama i Pomeni te njima posjetiti ostatak otoka i pogledati mnoštvo znamenitosti;

– odmarati se i družiti s kolegama volonterima, osobljem Parka i posjetiteljima Parka i otoka u caffe i beach barovima te restoranima u kojima se mogu kušati lokalni specijaliteti.

Zašto volontirati u našem Parku?

– kroz volontiranje možete steći nova iskustva i ojačati svoje komunikacijske vještine;
– upoznat ćete posjetitelje, lokalno stanovništvo i Javnu ustanovu općenito, kao i djelatnike iste te proširiti svoju društvenu mrežu upoznavanjem novih ljudi;
– upoznat ćete ljepote i posebnosti Parka i otoka u cjelini;
– sudjelovat ćete u radu na otvorenom u jednom jedinstvenom okruženju;
– surađivat ćete s djelatnicima Parka (čuvarima prirode, informatorima, turističkim vodičima) i naučiti o upravljanju zaštićenim područjem;
– moći ćete uživati u prirodi, suncu i moru, opuštati se na plaži ili se baviti sportskim aktivnostima, kao što su plivanje, ronjenje, biciklizam, veslanje, trčanje, planinarenje, …

Zainteresirani?

Javite se Damjanu Aljinoviću, Voditelju Odsjeka za volontere, sportske i rekreativne aktivnosti u Nacionalnom parku Mljet. Sve što trebate napraviti jest ispuniti formular. Damjan će Vam se povratno javiti s više informacija ili Vas prijaviti za volontiranje ukoliko ste zainteresirani (i ukoliko ima slobodnih mjesta)!