Volontiranje u Parkovima Hrvatske

hr  en  
AdresaPristanište 2
20226 Goveđari - Mljet
Croatia
Tel/Mob+385 20 744 041Webwww.np-mljet.hr

Čistač mljetskih uvala

Ukoliko želite osjetiti vašu istinsku povezanost s prirodom dođite u Nacionalni park Mljet i pomognite nam da mu vratimo njegov izvorni sjaj. Plaže i obala Parka neprestano su izloženi velikim količinama otpada kojeg uslijed morskih struja i vjetrova naplavljuje more. Pomognite nam u njegovu čišćenju kako bi sačuvali prirodu te boravak na najzelenijem otoku Jadrana svima učinili ljepšim.

Što radi Čistač mljetskih uvala

– čisti uvale od smeća koje naplavljuje more
– vodi evidenciju na dnevnoj bazi o prikupljenom otpadu
– doprinosi podizanju svijesti javnosti o problemu morskog otpada
– na temelju svojeg rada (očišćenog otpada) izravno doprinosi očuvanju i zaštiti okoliša Parka i Jadranskog mora

Koliko je volontera potrebno

2 do 10

Kada se može volontirati

Ožujak, travanj, svibanj (25.3.-1.4.; 1.4.-8.4.; 8.4.-15.4.; 15.4.-22.4.; 22.4.-28.4.;  6.5.-13.5.)

Koje je radno vrijeme volontera

Šest radnih dana u tjednu (od ponedjeljka do subote) po šest sati dnevno. Minimalno trajanje volonterskog programa je 7 dana, s mogućnošću produljenja na dulje razdoblje u dogovoru s Parkom.

Koje kvalitete volonter treba imati

– dobru fizičku spremnost (zbog eventualnog rada na suncu)
– volju i želju za boravkom u prirodi

Koje jezike volonter treba znati

Hrvatski i/ili engleski jezik. Engleski jezik je obavezan za strane volontere radi mogućnosti sporazumijevanja s djelatnicima Parka.

Mogućnost volontiranja za osobe s invaliditetom

Posao je prikladan isključivo za osobe s lakšim oblikom invalidnosti, a koja ne predstavlja prepreku obavljanju ovog volonterskog posla.

Gdje volonteri rade

Na terenu na području Parka. Točna pozicija će se određivati na temelju potreba i prioriteta čišćenja određene uvale, jezera ili ostalog priobalnog područja.

Mi se trudimo ali, dragi volonteri, vaša nam je pomoć itekako potrebna  Čuvari prirode u akciji čišćenja - volonteri pridružite nam se!  Sean Willmore, Predsjednik međunarodnog udruženja čuvara prirode, se čudi količini doplutalog otpada na plažama otoka

Smještaj

Smještaj je osiguran i besplatan. Volonteri će se smjestiti u zgradi Kulijer u vlasništvu Parka. Na raspolaganju je 7 soba sa krevetima na kat, WC-i, tuševi, kuhinja, dnevni boravak. Zgrada je udaljena 2 km od naselja Pomene u kojem je jedini hotel na otoku, nekoliko restorana i dvije trgovine koje su otvorene tijekom ljetnog razdoblja.

Mljet - smještaj

Prehrana

Prehrana je besplatna i osigurana – osoblje Parka će volonterima nabavljati i dostavljati namirnice za samostalnu pripremu ili će im alternativno osigurati besplatni obrok u lokalnom hotelu.

Prijevoz

Lokalni prijevoz unutar Parka je osiguran. Putne troškove dolaska i odlaska iz Parka volonteri snose sami.

Što volonteri mogu raditi kada ne volontiraju

– planinariti, pješačiti ili voziti bicikl na preko 40 km markiranih i označenih staza
– iznajmiti kajake i kanue za vožnju po jezerima
– roniti samostalno ili pod stručnim nadzorom instruktora u školi ronjenja u Pomeni
– iznajmiti skuter ili automobil u Polačama te njima posjetiti ostatak otoka i pogledati mnoštvo znamenitosti
– odmarati se i družiti s kolegama volonterima, osobljem Parka i posjetiteljima Parka i otoka u brojnim restoranima i konobama u kojima se mogu kušati lokalni specijaliteti

Zašto volontirati u našem Parku

– kroz volontiranje možete steći nova iskustva i ojačati svoje komunikacijske vještine
– upoznat ćete posjetitelje, lokalno stanovništvo i Javnu ustanovu općenito, kao i djelatnike iste te proširiti svoju društvenu mrežu upoznavanjem novih ljudi
– upoznat ćete ljepote i posebnosti Parka i otoka u cjelini
– sudjelovat ćete u radu na otvorenom u jednom jedinstvenom okruženju
– surađivati ćete s djelatnicima Parka (čuvarima prirode, informatorima, turističkim vodičima) i naučiti o upravljanju zaštićenim područjem
– moći ćete uživati u prirodi, suncu i moru, opuštati se na plaži ili se baviti sportskim aktivnostima, kao što su plivanje, ronjenje, biciklizam, veslanje, trčanje, planinarenje, …

Zainteresirani?

Sve što trebate napraviti jest ispuniti formular. Nacionalni park će Vam se povratno javiti s više informacija ili Vas prijaviti za volontiranje ukoliko ste zainteresirani (i ukoliko ima slobodnih mjesta)!