Volontiranje u Parkovima Hrvatske

hr  en  
AdresaPristanište 2
20226 Goveđari - Mljet
Croatia
Tel/Mob+385 20 744 041Webwww.np-mljet.hr

Graditelj planinarskih putova

Dragi volonteri, pridružite nam se na otoku Mljetu i pomognite nam u uređivanju planinarskih staza u sklopu Parka. Mljet je najstarije morsko zaštićeno područje na Sredozemlju i jedan od otoka s najbujnijom vegetacijom na Jadranu. Brigom za preko 200 km staza u sklopu Parka omogućit ćemo posjetiteljima da njima sigurno kroče te da na najljepši način upoznaju njegovu prirodnu ljepotu i jedinstvenost.

Cilj volonterskog programa i usklađenost s ciljevima zaštite Parka:

Prema Zakonu o zaštiti prirode, namjena Nacionalnih parkova je, između ostalog, i rekreacijska. Da bi se rekreacijske aktivnosti mogle odvijati nesmetano i na siguran način potrebne su čiste, prohodne i uredne staze. Nacionalni park Mljet ima oko 40 km planinarskih staza, za čije su pravilno održavanje potrebni dodatni kapaciteti. Uključivanje volontera doprinijet će kvalitetnijoj ponudi za posjetitelje, a volonterima omogućiti stjecanje znanja o zaštićenim područjima, njihovoj namjeni te praktičnim poslovima koji su potrebni da bi se učinkovito upravljalo Parkom. Prisutnost i motivacija volontera pozitivno će djelovati kako na djelatnike Parka tako i na lokalno stanovništvo, jer može pridonijeti podizanju svijesti o stvarnim potrebama zaštićenog područja te o tome da je očuvanje prirode u NP Mljet prepoznato kao bitno i izvan otoka.

MLjet pogled sa Montokuca  Mljet pogled sa puta preko Solina  Mljet pogled sa Grabove glave  Mljet pogled sa puta za Kozaricu

Opis poslova na kojima će volonteri raditi:

Kroz Park se proteže četrdesetak kilometara markiranih planinarskih staza gdje se posjetitelji, šetnjom kroz stoljetnu šumu i hladovinu, susreću sa prekrasnim šetnicama i pogledima na ljepote Parka.

Šuma u Parku je gusta, te staze, uslijed kiša i jakog vjetra, svake godine budu prekrivene granjem i srušenim drvećem te ih je potrebno redovito održavati.

Volonteri će raditi na poslovima uređivanja i čišćenja  markiranih planinarskih staza. Bit će raspoređeni u dvije grupe sastavljene od volontera i djelatnika Javne ustanove. Staze će se čistiti u širinu od 2 metra pomoću kosora i velikih škara. Obavezno je nošenje radnih rukavica. Staze se čiste na način da se grane otkinu i bacaju dublje u šumu ili se odnose s kamionima ukoliko je staza u blizini prometnice.

Mljet zarasla staza 1  Mljet zarasla staza 2

 Uređena staza 1  Uređena staza 2

Koliko je volontera potrebno

10

Kada se može volontirati

Od veljače do studenoga (19.-26.2, 26.2.-5.3, 5.-12.3, 12.-19.3, 19.-26.3, 26.3-2.4, 9.-16.4, 16.-23.4, 17.-24.9, 1.-8.10, 8.-15.10, 15.-22.10.)

Period volontiranja i radno vrijeme:

Volontiranje je moguće u mjesecima veljača, ožujak, travanj, svibanj, listopad i studeni.

Volontiranje traje 7 dana, od čega je jedan dan predviđen za odmor i organizirani obilazak otoka. Volonteri će raditi 6 sati dnevno, uključujući jedan sat za odmor. Kako je riječ o fizičkom radu, koji u nepovoljnim vremenskim uvjetima (jako sunce, vjetar i sl.) može biti vrlo naporan preporuča se prema potrebi smanjiti broj radnih sati po danu.

Potreban alat za provedbu volonterskog programa:

Tijekom samog rada na terenu potrebno je osigurati dovoljno alata za sve sudionike. Preporuča se izbjegavanje jednokratnih plastičnih boca za piće te pribora za jelo.

Od materijala je potrebno:

– radna odjeća (majice i kape u svrhu prepoznatljivosti volontera ispred Parka);

– radne rukavice (za sve sudionike);

– kosor (kosir);

– velike škare.

Koje kvalitete volonter treba imati

– fizičku spremnost;
– iskustvo i želju za boravkom u prirodi;
– spretnost u radu s vrtlarskim alatima (kosor, velike škare).

Koje jezike volonter treba znati

Hrvatski i/ili engleski jezik. Volontirati mogu i volonteri iz stranih država (uz uvjet poznavanja barem engleskog jezika zbog sporazumijevanja s voditeljem volontera).

Mogućnost volontiranja za osobe s invaliditetom

Posao nije prikladan za volontiranje osoba s invaliditetom budući da se radi o fizički zahtjevnom radu na otvorenom i nepristupačnom terenu.

Područje rada:

Planinarske staze unutar Nacionalnog parka Mljet u dužini od 40 km.

Kompetencije i iskustva koje će volonteri steći tijekom volontiranja:

– znanja i vještine uređivanja i čišćenja markiranih planinarskih staza;

– vještine korištenja ručnih alata za krčenje raslinja;

– vještine timskog rada;

– jačanje samopouzdanja;

– suradnja i odgovornost;

– boravak i rad na otvorenom;

– upoznavanje i senzibilizacija prema prirodnoj baštini NP Mljet.

Pokazatelj uspješnosti volonterskog programa:

Javna ustanova:

– broj volontera: minimalno 6, maksimalno do 12 volontera istovremeno;

– broj volonterskih sati: 6 h dnevno, 6 dana, 12 volontera = 432 h;

– obujam posla: očišćeno 300 m dnevno po grupi;

– zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom volontiranja, motivacijom i radom volontera te radom koordinatora volontera;

– pozitivan stav lokalne zajednice prema volonterskom programu i samim volonterima.

Volonteri:

– zadovoljstvo volontera smještajem, prehranom i alatima;

– zadovoljstvo volontera cjelokupnom organizacijom rada, komunikacijom s javnom ustanovom i drugim volonterima te prihvaćanjem od strane lokalne zajednice;

– zadovoljstvo volontera obavljenim poslom.

Smještaj

Smještaj je osiguran i besplatan. Volonteri će se smjestiti u zgradi Kulijer u vlasništvu Parka. Na raspolaganju je 7 soba sa krevetima na kat, wc-i, uševi, kuhinja, dnevni boravak. Zgrada je udaljena 2 km od naselja Pomene u kojem je jedini hotel na otoku, nekoliko restorana i dvije trgovine koje su otvorene tijekom ljetnog razdoblja.

Mljet - smještaj

Prehrana

Prehrana je besplatna i osigurana – osoblje Parka će volonterima nabavljati i dostavljati namirnice za samostalnu pripremu ili će im alternativno osigurati besplatni obrok u lokalnom hotelu.

Prijevoz

Lokalni prijevoz unutar Parka je osiguran. Putne troškove dolaska i odlaska iz Parka volonteri snose sami.

Što volonteri mogu raditi kada ne volontiraju

– planinariti, pješačiti ili voziti bicikl na preko 40 km markiranih i označenih staza;
– iznajmiti kajake i kanue za vožnju po jezerima;
– roniti samostalno ili pod stručnim nadzorom instruktora u školi ronjenja u Pomeni;
– iznajmiti skuter ili automobil u Polačama te njima posjetiti ostatak otoka i pogledati mnoštvo znamenitosti;
– odmarati se i družiti s kolegama volonterima, osobljem Parka i posjetiteljima Parka i otoka u brojnim restoranima i konobama u kojima se mogu kušati lokalni specijaliteti.

Zašto volontirati u našem Parku

– kroz volontiranje možete steći nova iskustva i ojačati svoje komunikacijske vještine
– upoznat ćete posjetitelje, lokalno stanovništvo i Javnu ustanovu općenito, kao i djelatnike iste te proširiti svoju društvenu mrežu upoznavanjem novih ljudi
– upoznat ćete ljepote i posebnosti Parka i otoka u cjelini
– sudjelovat ćete u radu na otvorenom u jednom jedinstvenom okruženju
– surađivati ćete s djelatnicima Parka (čuvarima prirode, informatorima, turističkim vodičima) i naučiti o upravljanju zaštićenim područjem
– moći ćete uživati u prirodi, suncu i moru, opuštati se na plaži ili se baviti sportskim aktivnostima, kao što su plivanje, ronjenje, biciklizam, veslanje, trčanje, planinarenje, …

Zainteresirani?

Sve što trebate napraviti jest ispuniti formular.Nacionalni park će Vam se povratno javiti s više informacija ili Vas prijaviti za volontiranje ukoliko ste zainteresirani (i ukoliko ima slobodnih mjesta)!