Volontiranje u Parkovima Hrvatske

hr  en  
AdresaTrg Svetog Petra 7
20289 Ubli, Lastovo
Croatia
Tel/Mob+385 20 801 252Webwww.pp-lastovo.hr

Lastovski čistač

Pomognite nam da uljepšamo boravak posjetiteljima Lastovskog otočja, najmlađeg hrvatskog parka prirode. Problem s kojim se borimo su naplavine morskog otpada koje ugrožavaju čistoću i ljepotu obala 46 otoka u sklopu otočja, a koje krasi jedno od najočuvanijih podmorja u Hrvatskoj.

Pridružite nam se – uklonimo taj otpad, zajedno, kako bi prirodna ljepota iznova zablistala na radost i zadovoljstvo svih generacija.

Što radi Lastovski čistač

– odlazi na teren s djelatnicima Parka
– prikuplja i za potrebe recikliranja razvrstava naplavljeni otpad
– odlaže i priprema prikupljeni otpad za odvoz
– kroz navedene aktivnosti izravno doprinosi očuvanju i zaštiti prirode Parka i Jadranskog mora
– doprinosi podizanju svijesti javnosti o problematici morskog otpada

Koliko je volontera potrebno

Do 20

Kada se može volontirati

U lipnju, kolovozu i rujnu.

Koje je radno vrijeme volontera

Riječ je o jednodnevnim radnim akcijama koje će Park organizirati tijekom ljetnih mjeseci. Za više informacija o točnim datumima provođenja akcija molimo kontaktirajte voditelja volontera putem formulara na dnu stranice.

Koje kvalitete volonter treba imati

– ljubav prema prirodi
– motivaciju za čišćenje morskog okoliša
– sklonost timskom radu
– volju za rad na otvorenom
– spretnost i izdržljivost

Koje jezike volonter treba znati

Hrvatski ili engleski jezik. Volonteri iz stranih zemalja moraju znati engleski jezik kako bi se mogli sporazumijevati s voditeljima volontera.

Mogućnost volontiranja za osobe s invaliditetom

Posao uključuje lakši fizički rad na otvorenom pa je radno mjesto prikladno za osobe s invaliditetom koji ih ne ometa u prikupljanju otpada.

Gdje volonteri rade

Na obalnom pojasu uvala i plaža na području Parka. Akcije čišćenja će se prvenstveno provoditi na području uvala u kojima je zabilježena najveća količina otpada.
  

Smještaj

Smještaj nije osiguran. Volonterske akcije u sklopu Parka su usmjerene na lokalno stanovništvo i posjetitelje koji se već nalaze na otočju u vlastitom aranžmanu. U slučaju interesa volonterskih grupa i skauta Park će pružiti podršku u pronalaženju adekvatnog smještaja o trošku volontera.

Prehrana

Prehrana je osigurana i besplatna tijekom dnevnih akcija. Po završetku svake akcije organizirat će se zajednički ručak uz druženje.

Prijevoz

Lokalni prijevoz unutar Parka je osiguran – Park će osigurati prijevoz volontera od mjesta njihovog smještaja u sklopu Parka do mjesta provedbe akcija te do lokacije na kojoj će se održati zajednički ručak.

Što volonteri mogu raditi kada ne volontiraju

– isprobati domaće specijalitete i domaća vina
– uživati u ribljim specijalitetima ribe ulovljene u Parku
– posjetiti pješčanu plažu Saplun
– uživati u bistrom moru u zaklonjenim uvalama na osami
– iznajmiti bicikle, skutere i čamce za vožnju unutar i oko Parka
– prisustvovati godišnjem događaju Kulturno ljeto u organizaciji Turističke zajednice i Općine Lastovo (koncerti, klape, izložba karikatura, ljetno kino, kušanje i prodaja vina i ekoloških proizvoda u poljoprivrednim zadrugama, vinarijama i OPG-ovima)

Zainteresirani?

Javite se Jeleni Matoković, stručnoj voditeljici Parka prirode Lastovsko otočje ispunjavanjem formularaJelena će Vam se povratno javiti s više informacija ili Vas prijaviti za volontiranje ukoliko ste zainteresirani (i ukoliko ima slobodnih mjesta)!